Huisgenoten

De huisgenoten van Huis Miereveld zijn kleine bedrijven en maatschappelijke organisaties. Ieder op hun eigen gebied, maar er ontstaan overal mooie dwarsverbanden en samenwerkingen. Hoe kan het eigenlijk ook anders, in een gebouw waar alles draait om verbinding en circulariteit?

Zo prijken de kunstwerken van het Atelier in de gangen en komt Douwe Desem met brood en uitleg over gezonde voeding tijdens de buurtlunch, waarin de groenten uit de moestuin worden verwerkt. De circulaire werkplaats richtte de centrale hal in, maar ook maakten zij meubels voor de huiskamer en maatwerkmeubels voor Gewoon aan de slag. Die op hun beurt weer meedenken in vraagstukken van de stichting of werkgevers van huisgenoten. Deelnemers van de valpreventie van de Wijkfysio ontmoeten elkaar en andere buurtgenoten in de huiskamer, andere bezoekers horen weer van de valpreventie die misschien ook wel iets voor hen is. En in de Wij(k)tuin hangen insectenhotels, gemaakt in workshops die de Circulaire Werkplaats organiseert en gevuld door de mensen in de dagbesteding van Welzin. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De huisgenoten stellen zich hieronder voor. Tussen je oogharen zie je misschien nog wel meer verbindingen ontstaan?

Stichting Bewonersactiviteiten in Huis Miereveld

De stichting wordt gerund door een actieve groep wijkgenoten. Zij zorgen voor het beheer van de Huiskamer en de coördinatie van activiteiten die in Huis en Tuin, voor en door de wijk worden georganiseerd. Op maandag, donderdag en vrijdag zorgen zij dat er koffie, thee en lekkers voor wijkgenoten klaarstaat in de huiskamer. Eens per twee weken serveren ze, indien groenten beschikbaar, vanuit de Wij(k)moestuin een heerlijke gezonde maaltijd. Geplande activiteiten en openingstijden vind je in de agenda.

Wil je ook iets organiseren, een keer koken of je talent inzetten? Graag! Neem contact met ons op, dan overleggen we wat de mogelijkheden zijn.

Gewoon aan de slag

Gewoon aan de slag is een gespecialiseerd adviesbureau die organisaties begeleidt in verander- en ontwikkelprocessen. Ze richten zich op de binnenkant van veranderprocessen: daar waar het uiteindelijk echt gebeurt. Veranderen 3.0 noemen ze dat. Ze helpen de vertaling te maken tussen gewenste uitkomsten en de dagelijkse praktijk. In hun aanpak zorgen ze dat alle stemmen die ertoe gehoord worden waardoor verandering eigen wordt en duurzaam is. Geen dikke rapporten van buitenaf, maar aan de slag met de mensen. In de praktijk en met de kennis over hoe veranderingen van nature ontstaat.

Kindercentrum Bzzzonder

Bzzzonder gelooft in een inclusieve wereld, waarin iedereen welkom is. Kindercentrum Bzzzonder biedt kinderopvang en meer voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Voor kinderen van 0 tot 4 jaar op ons kinderdagverblijf of de peuterbelevingsschool Vanaf 4 jaar op de bso. Bzzzonder helpt kinderen hun talenten te ontdekken en stimuleert ze om net een stapje verder te gaan. Dit alles in een huiselijke, sfeervolle en gezellige omgeving. Bij Bzzzonder wordt onderscheid gemaakt tussen een aantal leeftijdscategorieën, maar liever wordt er gekeken naar het ontwikkelingsstadium waarin een kind zich bevindt.

Douwe Desem

Douwe van Leeuwen heeft een passie: desembrood. Het begon zo’n 8 jaar geleden als hobby toen hij erachter kwam dat je thuis best lekker en mooi brood kon bakken. Niet lang daarna maakte hij zijn eerste desemstarter met natuurlijke gisten en werden de baksels steeds lekkerder. Na een cursus, stage bij een goede bakkerij en heel veel oefenen, begint Douwe een eigen microbakkerij in Huis Miereveld. Lekker en voedzaam desembrood en andere lekkernijen voor mensen uit de buurt en daarbuiten. Volkoren, grijsbrood, wit, baguettes, roggebrood, ciabatta’s, bolletjes, het kan allemaal met desem gemaakt worden!

Welzin

Meerdere dagen per week biedt Welzin daar ondersteuning aan senioren met een hulpvraag en ontmoeten mensen elkaar in een vertrouwde, veilige omgeving, in gesprek en met gezamenlijke activiteiten.

Muziekschool Amersfoort

Muziekschool Amersfoort opereert op verschillende locaties. In Huis Miereveld zullen één-op-één gitaar- en pianolessen worden gegeven voor beginners en gevorderden.

Circulaire stadswerkplaats

Inez, Imke, Peter en Albert van de Circulaire Stadswerkplaats hebben hebben een droom: om samen met andere duurzame en circulaire ondernemers een werkplaats te bouwen als creatieve broedplaats. Een plek waar men elkaar inspireert en uitdaagt, gevuld met machines, gereedschappen en gezelligheid. Zij willen onder meer workshops voor jong en oud aanbieden. En de mogelijkheid bieden om met een strippenkaart te komen werken aan je eigen project. In Huis Miereveld zullen zij ook bijdragen aan de inrichting van de algemene ruimtes. Inez de Zwart (De UPcycle Studio) is specialist in plastic recycling, Peter Kaim (Solutie) ontwerp lessen over zwerfafval en duurzaamheid, Imke van de Venne (WOOD you reCYCLE) hergebruikt fietsonderdelen en hout in woonproducten, en Albert Bouma (Wijkhout) produceert meubels van lokaal gekapt hout.

The Ketchup Project

Ruim 40% van de tomaten en zelfs 65% van de mango’s in Kenia gaat verloren als gevolg van een instabiele markt. Enorm zonde! Van de oogst én voor de boeren. The Ketchup Project gaat deze verspilling tegen door een deel van de oogst te drogen, zodat het veel langer houdbaar blijft. Van die gedroogde producten kun je vervolgens allerlei heerlijke producten maken, zoals ketchup! Door deze ketchup thuis op tafel te zetten ga je verspilling tegen én help je de boeren aan stabiele, eerlijke inkomsten. Bovendien geniet je van een unieke, ambachtelijke ketchup met de volzoete smaak van zongerijpte, gedroogde tomaten. Naast tomatenketchup is er ook een smokeytomaat variant én mango ketchup. Ketchup van mango’s? Jazeker! In Huis Miereveld zal het Nederlandse team van The Ketchup Project kantoor houden.

Leonoor Borstlap, therapie en coaching

Leonoor Borstlap woont 25 jaar in Amersfoort- Zuid. Ze is psychosociaal therapeut en coach en heeft een praktijk voor therapie en coaching. Daar doet ze waar ze zich het liefst mee bezighoud, werken met mensen die zijn vastgelopen met zichzelf, in relatie of gezin en hen helpen met het aanpakken daarvan. Groeien in een duurzaam contact met jezelf en met anderen is haar missie. Ze is daarnaast gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress- en burn-out problemen.

Golfbreker Radio

Golfbreker Radio verzorgt sinds 1955 radioprogramma’s voor luisteraars in Amersfoort en omgeving. Aanvankelijk richtte de omroep zich uitsluitend op patiënten en bewoners van instellingen. Door verspreiding via de kabel werd de stap gemaakt naar een breder publiek. Sinds 2020 wordt uitgezonden via de nieuwe digitale ether standaard DAB+. Golfbreker Radio is via zenders in Amersfoort, Nunspeet en Wageningen is een groot deel van midden Nederland te ontvangen. Het is een volledige vrijwilligers organisatie. In Huis Miereveld wilt Golfbreker Radio haar werk graag voortzetten samen met andere huisgenoten, maar zeker ook met de bewoners van de buurt!

Vierfiets / Cyclespark

In de buitenruimte wordt een werkplaats gerealiseerd voor Vierfiets en Cyclespark. Vierfiets verhuurt vierpersoonsfietsen en tandems en verkoopt bijzondere fietsproducten. Op de vierpersoons fietsen kan men een gezellig en ontspannen dagje fietsen. Het leuke aan de fiets is, dat iedereen mee kan: jong en oud, gezond en minder gezond. Dankzij de elektrische ondersteuning kan iedereen naar eigen vermogen meedoen. Een dagje Vierfietsen zorgt voor klein geluk. Binnen Cyclespark wordt er gewerkt aan extra grote vrachtfietsen om onze stadslogistiek schoner te maken en onze steden leefbaarder en meer circulair. Vanuit de locatie wordt o.a. gebouwd aan prototypes. Er staat meestal wel een vrachtfiets en indien er mensen in de buurt zijn die er gebruik van willen maken.

WIJKfysio

De WIJKfysio is een expertisecentrum in wijk- en ouderenzorg en biedt fysiotherapie, ergotherapie, cliëntondersteuning en mantelzorgmakelaardij in Amersfoort, Leusden, Woudenberg en omgeving. Er is veel expertise op het vlak van complexe hulpvragen, zowel voor patiënten als voor hun mantelzorgers.

Atelier Miereveld

In een voormalig lokaal op de eerste verdieping is Atelier Miereveld gevestigd. Er wordt geschilderd, getekend, 3D-geprint, maar ook andere vormen van beeldende kunst worden er beoefend. Contact: ateliermiereveld@gmail.com